Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1940, Konkoly-Thege Miklós út, 12. kerület

További információk a képhez

1940, Konkoly-Thege Miklós út. A Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete. Pollack Mihály tervei alapján 1815-ben fépült fel a Gellért-hegyi Csillagvizsgáló, a "Csillagda" utódaként. Ez utóbbi 1849-ben elpusztult.
Az új intézet létesítését tartalmazó kormányelőterjesztést 1921-ben dr. Vass József kultuszminiszter nyújtotta be, de a megvalósítás oroszlánrésze már az 1922-ben hivatalba lépő gróf Klebelsberg Kunóra maradt. 
A kormányzati döntés szerint az intézetet Budapesten a Svábhegyen kívánták felépíteni. Erre a célra a fővárosi önkormányzat 1921-ben egy 8 holdas területet bocsátott rendelkezésre először ötven évre, amelyet azután korlátlan időtartamra módosított. Kikötötte, hogy a területet a jövőben is csak a csillagda céljaira szabad felhasználni. Az építkezést 1921-ben kezdték, és a következő esztendőben elkészült a meridián ház, illetve egy kisebb kupola.
1923. végén Tass Antalt nevezték ki igazgatónak. Neki az újraindulásban maradandó érdemei vannak. Nagy szerepe volt abban, hogy a régi ógyallai csillagvizsgáló helyett a Svábhegyen a kor követelményeinek mindenben megfelelő új intézet épült.
Az 1926 végére elkészült épülettel a magyar csillagászat végre méltó otthont kapott.
2012. január 1-jétől a MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1928-tól Konkoly-Thege Miklós út
  • Forrás: Fortepan.hu (24152), www.konkoly.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©