Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1927, Hermina út, a Fortuna mozgó, 14. kerület

További információk a képhez

1927, Hermina út, a Fortuna mozgó.
Az 1902-ben nyílt Fényesné Fortuna "mozgó"-ja volt az első állandó mozi Budapesten, a Városligetben, a Vurstliban. A mozi előtt egy jól képzett kikiáltó csalogatta a nézőket. A mozin belül a némafilmek vetítése közben 16 tagú zenekar muzsikált. A Hotel Imperial című amerikai film 1927-béli.
A mozgóval egy épületben volt a rossz hírű Bonctani Múzeum illetve a rémségek kicsiny tárháza, a Plasztikon. A Bonctani Múzeum nevével ellentétben nem múzeum, hanem a korabeli horrorra vágyók igényeit kielégítő, jórészt gusztustalanságokat prezentáló borzongatóhely volt, míg a Plasztikon (panoptikum) egy viaszbáb kiállítás, korabeli tömeg-és rablógyilkosok, valamint filmsztárok és politikusok hasonmásaival a termeiben.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Hermina út, 1951-tól Május 1. út, 1874-től Hermina út, 1840-es évektől Herminen Weg (Hermina sétány)
  • Forrás: Nagy Zoltán, ujjealigetben.blog.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©