1950, Thököly út és a Vorosilov út kereszteződés, 14. kerület

További információk a képhez

1950, Thököly út és a Vorosilov (később Népstadion, napjainkban pedig ismét Stefánia) út kereszteződés. A villamos sínek még az út szélén. (Köszönet Bíró Lászlónak!)
De ez csak egy apróság az autóhoz képest.
A képen egy SKODA 1101/1102 TUDOR autót láthatunk taxi változatban. Ekkoriban a taxi-óra még a kocsiszekrényen kívül volt. Ez volt az a taxi-óra, amit szó szerint le lehetett (és le is kellett) csapni, mint a taxiórát!
Itt pedig egy kil plusz Valker Emil jóvoltából: A taxiórának a zománcozott zászlaját körbe lehetett forgatni, négy állása volt, a SZABAD, 1-es díjszabás, 2-es díjszabás és a FIZET. A váltásoknál nagyot csengetett. A képen SZABAD állásban van Este ki volt világítva. Ez egy német BRUNN műszer a '30-as évekből. A taxikocka piros-fehér volt. Ebben a korban még ilyen felcsapódó karocskák jelezték, hogy merre is akarunk tovahaladni. Az ún. karos lengő indexben egy szofita izzó világított, kinyíláskor automatikusan felgyulladt. Pótkocsis teherautó szerelvényeknél ez az index integetett. Általában az első és a hátsó ajtó közti oszlopon volt fellelhető.
A fekete-fehér pepita-minta a taxi oldalán fekete-sárga változatban napjainkban már kötelező.
De az érdekességeknek még nem értünk a végére.
Nagyjából az 1970-es évekig a taxik tetején megtalálható volt a tetőcsomagtartó. Ez talán azért volt, mert az akkori autók csomagtartója sokkal kissebb volt a maiakénál. Ez itt egy kivétel. Ezen az öt karakteres rendszámú autón, aminek az első ajtaja még ez "ellenkező" irányba nyílt, szóval itt még az első ajtó előtt volt. 

Jelenlegi és régebbi nevei:

Thököly út
  • Forrás: Fortepan.hu (16632), orig: MAGYAR RENDŐR

Korábbi hozzászólások (4)

Bernáth Jánosné
Az még azért nem ugrott be, melyik is volt ez a Vorosilov út?
2013. november 24. 16:49
    Popovics András
    Popovics András
    A Népstadion, avagy manapság Stefánia út.
    2013. november 25. 07:57
Bernáth Jánosné
Köszönöm, hát ha belegondolok, ott csupa gyönyörű paloták, szuper villák vannak és valamikor hintóval járt-kelt ott az úrinép.....szóval ezt az utat Vorosilovnak nevezni....
2013. november 25. 15:02
Dvorszky János
Dvorszky János
A Kávézó, a későbbi Napsugár presszó, törzshelyem a 70-es évektől!
2014. január 04. 14:31