Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1975, a tantuszos telefon

További információk a képhez

1975, a tantuszos telefon. Az utcai telefonok egyik klasszikusa. Talán a legnagyobb. Budapesten 1946 augusztusában, az új forint bevezetésekor épült újjá az első, zöld-sárga, üvegezett telefonfülke Budapesten a Dob utca 75. szám előtt, az akkori Postaminisztérium épülete mellett. A készülék nyílásába ekkor már nem húszfillérest, hanem tantuszt kellett dobni. A tantusz bedobása után addig beszélhetett a hívó, amíg a fülke előtt toporgók „jobb belátásra nem bírták".
A hetvenes-nyolcvanas években a négyezer nyilvános készülékhez hétmillió érme volt forgalomban. A nyolcvanas évek elején azonban még akadt egy-két tantuszos telefon a városban, a legutolsó - állítólag - a Gutenberg téren, az árkád alatt működött. Egy egyszerű halandó a telefonra szerelt, zománcozott táblácskára rajzolt 4 pontból álló illusztrációból tudhatta meg, hogyan is kell telefonálni. 
Vigyázzunk a sorrendre! 1.:akassza le a kagylót! 2.: Dobjon be egy drb. érmét (tantuszt)! 3.: Várjon a búgó jelre! 4.: Azután tárcsázzon!
Emlékeim szerint később voltak olyan rajzocskák is, amik arra hívták fel a figyelmet, hogy 3 percnél ne nyújtsuk hosszabbra a beszélgetésünket. 60 fillér volt.
Tantusz történelem itt.


Jelenlegi és régebbi nevei:

Tantuszos telefon
  • Forrás: Fortepan.hu, (77832), orig: SIJMONS, ED, nmhh.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©