Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1870, Népszínház (Clark Ádám) tér, 1. kerület

További információk a képhez

1870, a Budai Népszinház a bontása előtt a Népszínház téren. 
1861. szept. 14-én nyitotta meg kapuit a Lánchíd budai hídfőjénél. Ezt az épületet Mátyás király egykori lovardájából Gerster Károly és Frey Lajos tervei alapján alakították át színházzá. A színház alapítója Molnár György volt. Főképpen operettet és népszínműveket adtak elő.
1864-ben csődbe ment és 1867-ig zárva volt.
A Budai Népszínház sikeres darabok bemutatásán túl teret adott olyan fiatal tehetségeknek, mint például: Blaha Lujza és Jászai Mari.
A színház 1870-ben végleg megszűnt. Épületét 1870. szept. 16-án lebontották. Nem volt hosszú életű...
A kép  legnagyobb érdekessége talán, hogy még áll a Budai Népszinház, a háttérben viszont már látható az ugyanezen évben átadott Budavári Sikló.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1912-től Clark Ádám tér, Az 1870-es évek közepétől Lánchíd tér, Az 1860-asévektől Népszínház tér
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©