Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1886, Batthyány tér, 1. kerület

További információk a képhez

1886, Bomben Platz (Bomba tér), 1905-től Batthyány tér. 
A parti oldalon a katonai várparancsnok a folyó forgalmának ellenőrzésére és megfigyelésére, valamint állandó készenlétben tartott  ágyúi és lőszerei tárolására katonai őrházat építtettett, amelyről a terület a hangzatos Bomba Tér nevet kapta.
Bal oldalon a Felsővízivárosi Szent Anna-plébánia.
A jobb oldalon lévő épület a Casanova-ház. A XVIII. század folyamán az épület „Fehérkereszt Fogadó" néven vált ismertté.
Előbb német, majd rövid ideig magyar színi előadások színhelye, Falk színház néven. 
A Casanova-ház egy legenda szerint úgy kapta a nevét, hogy maga Giacomo Casanova itt a Fehérkereszt Fogadóban találkozott egy szép budai molnárnéval. Aztán lett sokkal később Casanova bár.
Erre a szórakozóhelyre bitzosan sokan emlékezbek még az 1970-es-1980-as évekből. A Batthyány téri Vásárcsarnok ekkor még csak terv volt...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1905-től Batthyány tér, 1874-től Bomben Platz (Bomba tér), 1695-tól Obere Markt (Felső piac)
  • Forrás: Budapest a múltban Facebook csoport, www.budapestem.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©