Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1893 táján, a Ferenc József kapu a Főherceg Albrecht (Hunyadi János) út a Dísz térnél, 1. kerület

További információk a képhez

1893 táján, a Ferenc József kapu a Főherceg Albrecht (Hunyadi János) út a Dísz térnél.
A török időkben Budavárnak keleti oldalán, éppen a pasa palotája mellett volt a Konstantinápolyi vagy Bizánci kapu, amelyet Vízi kapunak is neveztek, mert a szolganép erre járt le a Dunára vízért. Ezt az abszolutista időkben-1858-ban-az osztrák újra felépítette és alázatos hódolattal Ferenc József kapunak nevezte el, de néhány évtizeddel később-hogy a lovas bandérium az akkor Főherceg Albrecht útnak nevezett mai Hunyadi Jánosúton kényelmesen mehessen fel a királyi palota udvarára. 1893 körül lebontották.
A Víziváros egykori "bejárata" a Várba, az ún. Vízi (középkori nevén: Szent János-) kapu a Hunyadi János út (Dísz téri) torkolatában, lebontása előtt. Cserna Károly vízfestménye, 1893. Szinte hihetetlen, hogy mennyi neve volt. Ennek ellenére alig van róla információ, pláne kép...!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1921-től Hunyadi János út, 1918-tól Nagy Sándor út, 1879-től Főherceg Albrecht út, 1867-től Albrechts Strasse, 1860-tól Festungs Weg
  • Forrás: Beküldte: Várkonyi Gertrúd, Cserna Károly vízfestménye, 1893.Budapest 2. kerülete régi képeken - a II. kerület anno,
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©