Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1930-as évek táján, Várfok utca, 1. kerület

További információk a képhez

1930-as évek táján, Várfok utca a Vérmező utcánál. Ekkor még 2. kerület.
A ház helyén 1697-től Renner Ferenc és Renner Simon téglaégetője állt. Hogy ez miről kapta a nevét, az talán erről a térképrészletről  kiderül. Az 1870-es évek végéig itt üzemelt a régi a Régi Szent János kórház hullaháza, amelyet elíziumnak hívtak.
Ez után épülhetett az itt látható ház, amiről "gyanítom", hogy már nem a hullaház... Ezt 1945-ben szétlőtték. Az Országos Takarékpénztár (OTP) felkérésérére 1957-1959 között Benkhard Ágost és Cleve Rudolf tervei alapján az UVATERV két hatalmas társasházat építtetett a foghíjakra. A többesszám ezért a képért indokolt. Ugyanis az átellenes oldalon is volt egy foghíjtelek.
Szép épület volt. Mit mondjak...szebb, mint a mostani!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Várfok utca, 1822-től Strasse/Gasse zum Wiener Tor (Bécsi kapu feljárat, Bécsi kapuhoz vezető út)
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk, http://urbface.com
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©