Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1935, Széna tér a Görgey Artúr (Varsányi Irén) utca sarok, 1. kerület

További információk a képhez

1935, Széna tér a Görgey Artúr (Varsányi Irén) utca sarok. Régi Szent János kórház épületében a Székesfőváros Szeretetotthona. A Régi Szent János kórház 1710-ben a pestisgyanúsak ideiglenes elhelyezésére, úgy nevezett "veszteglőház"-nak épült. 1820-ban átalakították budai városi polgári kórházzá. 1869-ben Szent János közkórház lett a neve. A századfordulón szeretetotthonként működött. A Székesfőváros Dunajobbparti Szeretetotthona. A második világháborúban súlyosan megrongálódott. 1947-ben elbontották. 2019-ig távolsági autóbusz pályaudvar működött a helyén. 2023-ra parkká változott. A háttérben a Margit körút.
Ui.: Varsányi Irén (1880-1932): színművésznő.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1951-től Varsányi Irén utca, 1930-tól Görgey Artúr utca, 1874-től Szegényház utca, 1718-tól Johannes Gasse (János utca)
  • Forrás: Fortepan.hu (136244), ADOMÁNYOZÓ: RÉVAY PÉTER
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©