Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1800-as évek, Clark Ádám tér, a Vársikló, 1. kerület

További információk a képhez

1870-1945. A Clark Ádám tér oldalában a Vársikló, a régi Vársikló.
A Vársikló, leánykori nevén (Budai Hegypálya) Széchenyi Ödön ötletéből Wohlfahrt Henrik tervezte meg.
Megtalálható még Budavári Sikló és Budai Vársikló, valamint VÁRHEGYI SIKLÓ és BUDAI HEGYPÁLYA néven is.
1870. március 2-án indult útjára ez a különleges jármű, aminek a felső állomása a Budavári Palota és a Sándor-palota között fellelhető, az alsó pedig a Váralagút Dunára néző bejárata közelében van. Az egyik különlegessége, hogy eredetileg gőz-üzemű volt, a másik pedig a drótkötél-vontatás. Napjainkban a vontatás módja maradt, de az energia már elektromos.
A Vársikló 1986. június 4-én indult újra,
annak ellenére, hogy nem Windows...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1912-től Clark Ádám tér, Az 1870-es évek közepétől Lánchíd tér, Az 1860-as évektől Népszínház tér
  • Forrás: saját
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©