Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek, Lajos utca, 3. kerület

További információk a képhez

1890-es évek, Lajos utca és a Lujza (Luiza) Gőzmalom. A malmot a Barber és Klusemann Gőzmalom társas vállalkozás építtette 1854-ben. 1867-ben a Lujza Gőzmalom Rt. vette át üzemeltetését. A malom alapítója, Wahrmann Mór kiváló gazdasági és pénzügyi szakember volt, aki a malmot szeretett hitveséről, Gold Lujzáról nevezte el. 1895-ben kibővítették. 1921. október 18-án a hatemeletes épületben tüzet fogott a liszt- és búzaraktár, és a Lujza Gőzmalom leégett. 1936-ban az Első Budapesti Gőzmalom Rt. tulajdonába került. Nem sokkal később lebontották...
Az Y elágazás bal oldalán a Csemete utca. A kép közepén látható épület átvészelt minimum 120 évet. A járdasziget is alig változott. A kandeláber utolérhetetlen...!Jelenlegi és régebbi nevei:

1879-től Lajos utca, 1874-től Felső Fő utca, 1862-től Obere Hauptgasse/-strasse, A XVIII. század elején Landstrasse, Mitteregasse (Középső utca), Nagyszombat utca és a Serfőző utca között Judengasse (Zsidó utca), 1702-től az utca páratlan oldala Alt Ofner Strasse (Óbudai út), Donau Zeile (a Dunára néző házsor)
  • Forrás: Fortepan.hu, (82553), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.028, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©