Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1949, Gázgyár utca. 3. kerület

További információk a képhez

1949, Gázgyár utca, az Óbudai Gázgyár.
A hengeres tartályok messziről is jól látszottak a város nagyon sok pontjáról. Persze nem csak ezek, hanem a többiek is, mert sok volt belőlük még az 1970-es években is.
Én magam most látom először ilyen közelről gyermekkorom egyik nagy rejtélyét. Annyit tudtam róluk, hogy gáztartályok.
De, hogy ezeknek a hivatalos neve: gazometer, azt nem. Meg azt sem, hogy miért voltak ezek a felszín fölött. Ez utóbbit még ma sem tudom. Itt viszont láthatunk két szép példányt.
Az egyiken még a telítettséget mutató óra is látható.
Az Óbudai Gázgyár szénből városi gázt előállító üzem volt, amely 1913-tól 1984-ig üzemelt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1972-től Gázgyár utca
  • Forrás: Fortepan.hu (32800), orig: KOVÁCS MÁRTON ERNŐ
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©