Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1954, Lajos utca, 3. kerület

További információk a képhez

1954, Lajos utca, az Óbudai Szent Péter és Pál főplébánia. 1749-ben épült. A III. kerület legnagyobb temploma. A mai templom építését Barwick Keresztély Ignác, óbudai plébános és Genszky Simon óbudai bíró kezdeményezte 1735-ben. Az alapkőletétel 1744. június 28-án történt. A templom terveit Paur János György építőmester készítette és ő vezette az építkezést is, ami végül 1749-ben fejeződött be.
Ez a környék talán sokunknak nem is annyira a templomról, hanem a mellette (sokáig) meglévő focipályáról volt híres. 
Talán azt is tudja valaki, hogy miért kellett megszűnnie...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1879-től Lajos utca, 1874-től Felső Fő utca, 1862-től Obere Hauptgasse/-strasse, A XVIII. század elején Landstrasse, Mitteregasse (Középső utca), Nagyszombat utca és a Serfőző utca között Judengasse (Zsidó utca), 1702-től az utca páratlan oldala Alt Ofner Strasse (Óbudai út), Donau Zeile (a Dunára néző házsor)
  • Forrás: Fortepan.hu (108567), orig: HÁMORI GYULA
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©