Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek eleje, Andrássy út, 6. és 14. kerüet

További információk a képhez

1890-es évek eleje, Andrássy út a Városliget felé nézve. A háttérben a Gloriette emlékmű, avagy Gloriette kútja, egészen pontosan ivókútja a Városligetben. Ybl Miklós műve 1884-1895-ig állt nagyjából a Hősök terén lévő mai emlékmű helyén. A mű apropója, hogy Zsigmondy Vilmos 1877-ben itt talált rá annak a hévíznek a forrására, amely azóta is működteti a szomszédságban 1913-ban megnyílt Széchenyi fürdőt. 1938-ban egy másik kutat is kellett fúrni az elegendő mennyiségű artézi víz elérése céljából. 1895-ben lebontották, a helyén épült fel a Millenniumi Kiállítás főkapuja (Majkó Zsuzsanna).
Hála Istennek ezt az emlékművet nem hagyták ebek harmincadjára, hanem 1898- ban újra felépítették ide a Széchenyi-hegyre, a Széchenyi-emlék útra pontosan szemben a Rege utcával, és ma is itt látható Széchenyi kilátó néven. (Apró szépséghibája a kilátónak, hogy a dús növényzettől ezernyi dolgot lehet itt csinálni, csak kilátni nem.)
Keresztben az Aréna (Dózsa György) út még csak egy kis csapás féle...A közvilágítást még a gázlámpák "ontják"...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Andrássy út, 1957-től Népköztársaság útja, 1956-ban Magyar ifjúság útja, 1950-től Sztálin út, 1886-tól Andrássy út, 1883-tól Sugár út (Radial Strasse)
  • Forrás: Fortepan.hu (82464), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.140, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©