Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek, Teréz és az Erzsébet körút, a Király utcánál, 6. és 7. kerület

További információk a képhez

1890-es évek, Teréz és az Erzsébet körút, a Király utcánál.
1887-ben indult Budapesten a villamos közlekedés és lám, néhány év múlva már a Király utcában is nyomul a villamos, igaz még járatszám nélkül és az úttest szélén, és balra-előre. A jobb oldalon lévő házakra egyértelműen jól rá lehet ismerni a Google térkép utcanézetében.
De az igazi iformáció Gyökhegyi Bánktól itt: A Teréz körút 1/a, 1/b és 1/c (ma Teréz körút 1, 3 és 5) a Schossberger bérház épült 1885/86-ban Schmahl Henrik tervei szerint, aki a Párizsi udvar, az Uránia mozi és a későbbi Úttörő Áruház tervezője is volt. A Schossberger bérház magán viseli a háború, az 56-os harcok és a legnyomasztóbb mértékben a 2006-os tetőtér beépítés pusztításait. A Szófia utca sarkán lévő Teréz körút 1/c-t 1944. júniusában csillagos háznak nyilvánították.
Ismét nagy köszönet Bánknak! Ha ezek a házak mesélni tudnának...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Teréz körút, 1950-től Lenin körút, 1882-től Teréz körút, 1860-as évektől Vas utca (Eisen Gasse)
  • Forrás: Fortepan.hu (82536), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.011, fotó: Klösz György, Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©