Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1920-as évek, Teréz körút, 6. kerület

További információk a képhez

1920-as évek Teréz körút 13. Batthyány palota. A megrendelője Batthyány Géza volt. Az épület 1884-ben készült el Hauszmann Alajos terve alapján. Az érdekessége, hogy egy firenzei reneszánsz palota, a Palazzo Strozzi kicsinyített mása (néhány apró változtatással). Ez utóbbit Benedetto da Maiano és Cronaca 1489-1538 között építette.
Még a díszes kovácsoltvas (a kopogtatóra hasonlító) elemeket is  felfedezhetjük a kapu mellett a földszinti falakon. Ez eredetileg a lovaskocsik (pardon Hintók ) kikötésére szolgáltak.
Az ablakok is ugyanolyanok és a palota híres lámpásai is nagyon hasonlóak. Az, hogy ez ekkor a FRANKFURTI BIZTOSÍTÓ székháza volt, az hihető. De számomra érthetetlen, hogy miért vannak a járművek a jobb oldalon.
Tippje valakinek? Lehet, hogy 1941 utáni a kép?

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Teréz körút, 1950-től Lenin körút, 1882-től Teréz körút, 1860-as évektől Vas utca ( Eisen Gasse)
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©