Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1927, Berlini (Nyugati) tér, 6. kerület

További információk a képhez

1927, Berlini (Nyugati) tér.
Az Indóház utólag létesített toldaléképületének a hátsó oldala a bontási felülettel viszont belesímult a Nagykörút vonalába a páros oldalon, ahol egy egyszerű neoreneszánsz homlokzatot kapott, és ez lett az Osztrák-magyar vaspálya igazgatósági épülete a Teréz körút 62. szám alatt (később a MÁV, Lenin körút 122.). Az épület eredeti tervek szerinti főhomlokzata ugyanakkor maradt a keskeny Gyár (Jókai) utcában a jobb sorsra érdemes négy kariatidával együtt.
A vaspálya igazgatóság melletti félkör alakú telekre pedig a Magyar-Német Bank R.T. épített egy házat, aminek a földszintjén később az Ilkovics vendéglő kapott helyet. Az épületben 1926 és 1938 között működött a Magyar Uriasszonyok Lapjának szerkesztősége. A félkör alakú épület jó lehetőséget biztosított a villamos hurokvégállomásához. A háttérben még ott látható a London Szálló (London Szálloda).
És itt van még a híres "Banán-sziget" is...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1992-től Nyugati tér, 1945-től Marx tér, 1914-től Berlini tér
  • Forrás: Beküldte: (Az információk nagy részével) Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©