Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1940, Liszt Ferenc tér, (1950-től 6. kerület)

További információk a képhez

1940, Liszt Ferenc tér, az ORSZÁGOS MAGYAR KIRÁLYI ZENEAKADÉMIA. Ismertebb nevén a Zeneakadémia.
Napjainkban már Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem.
Az épületet Korb Flóris és Giergl Kálmán tervezte. Az építkezés 1904-től 1907-ig tartott. A tér ekkortól viseli a zeneszerző nevét.
A főhomlokzatot Stróbl Alajos monumentális Liszt-szobra díszíti. Előttte, korábban a Vakok Intézete volt ezen helyen.
Ui.:  SikosTamás és Nádasi Mihály László megjegyzése: A Magyar Királyi Zenede a Zeneakadémiához tartozó, ma a Semmelweis utcában található, akkor még középfokú intézmény (zenekonzervatórium) volt. Ide később a főiskolai szintű képzési helyszín került.
A Magyar Királyi Zenede közvetlen utódja a Bartók Béla Zeneművészeti Gimnázium és Szakiskola - a '90-es évektől Budapesten néhány zeneiskola is megindította a középfokú képzést. Plusz egy megjegyzés Olsvay Endre tollából: A Zenede a Zeneakadémiától teljesen független intézmény volt 1949/50-ig, sőt, mondhatjuk a riválisa!
Képzési szintjét tekintve ugyanis nem maradt el a Zeneakadémiától, csak átfogóbb volt (konzervatóriumi jelleg), míg az Akadémia (bár néhány szakon működött ún. előkészítő osztály) kifejezetten a csúcs(művész)képzést szolgálta. 
Utólag is köszi mindenkinek!

Jelenlegi és régebbi nevei:

Liszt Ferenc tér, 1785-től Fabriekengasse, 1850-től Gyár utca, 1907-től Liszt Ferenc tér
 • Forrás: Fortepan.hu (24145), orig: SOMLAI TIBOR, Wikipédia
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (3)

Tamás Sikos
Tamás Sikos
A nyelvújítás korában : Magyar királyi zenede
2013. szeptember 29. 22:18
  Nádasi Mihály László
  Nádasi Mihály László
  A Magyar Királyi Zenede a Zeneakadémiához tartozó, ma a Semmelweis utcában található, akkor még középfokú intézmény (zenekonzervatórium) volt. Ide később a főiskolai szintű képzési helyszín került.
  A Magyar Királyi Zenede közvetlen utódja a Bartók Béla Zeneművészeti Gimnázium és Szakiskola - a '90-es évektől Budapesten néhány zeneiskola is megindította a középfokú képzést.
  2013. október 19. 16:35
Olsvay Endre
A Zenede a Zeneakadémiától teljesen független intézmény volt 1949/50-ig, sőt, mondhatjuk a riválisa!
Képzési szintjét tekintve ugyanis nem maradt el a Zeneakadémiától, csak átfogóbb volt (konzervatóriumi jelleg), míg az Akadémia (bár néhány szakon működött ún. előkészítő osztály) kifejezetten a csúcs(művész)képzést szolgálta.
2013. december 12. 22:27