Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1977, Lenin (Teréz) körút a Marx (Nyugati) tér felől, 6. kerület

További információk a képhez

1977, Lenin (Teréz) körút a Marx (Nyugati) tér felől nézve. A címzés Lehetne Marx (Nyugati) tér is. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer az 1800-as évek közepén a Pesti indóház. Ehhez jött aztán a toldalék épület. Ahhoz pedig a félkör alakú kert, ami 1978- id meg is maradt, de az épület már funkciókat kapott. Például itt volt a Sportáruház is. Aztán a Pesti indóház fölé építették a mai Nyugati pályaudvart. Majd kibontották alóla az indóházat. Mindezt úgy, hogy közben a majdani Nagykörútat kettévágta (ekkor még csak képzeletben) a régi épületet. Aztán egyszer csak eljött 1977.
1977, Lenin (Teréz) körút. Egészen pontosan a sokat megért Lenin körút 122. számú ház, előtte a félkörrel az utolsó napjaiban...
1977-ben hozzáfogtak a MÁV igazgatósági épület lebontásához, hogy helyt adjon a Skála áruház projektnek.
Jobbra a Jókai utcában még éppen látható az indóház toldaléképületének eredeti homlokzata, rajta a díszítőelemként szolgált négy korintoszi oszloppal és fölötte a négy kariatida.
A Budapest folyóirat 1977/10-es számában Borsos Károly, aki javaslatot tett az oszlopok és a kariatidák díszítő térelem formájában történő megőrzésére, de mint láthatjuk, ez a próbálkozás sajnos nem járt sikerrel. És még egy kis plusz Bánktól: eme épület körül futott a Boráros tér - Nyugati pályaudvar vonalon közlekedő villamos hurokvégállomása. Erről és a kariatidákról kép itt és itt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Teréz körút, 1950-től Lenin körút, 1882-től Teréz körút, 1860-as évektől Vas utca (Eisen Gasse)
  • Forrás: Beküldte: (Az információk nagy részével) Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©