Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1846, Nyugati pályaudvar elődje, 6. kerület

További információk a képhez

1846. A Pesti indóház, azaz a Nyugati pályaudvar elődje. Még a Nagykörút kialakulása előtt.
Az első pesti Indóház 1846-ban készült el a Pest-Vác vasútvonal fejállomása céljából. A 60 méter hosszú és a vágányokkal együtt 26 méter széles épület egy nagy szabad tér közepére került, homlokzata a mai Teréz körút páros oldalának a síkjában állt.
A Nagykörút építésének a sűrűje nagyjából 1884-1888-ig tartott. Hivatalosan 1897-ben adták át, de sok építkezés történt még ezután is. 
A képen látható épület timpanonja 1977-ig a (későbbi ) Jókai utcára nézett!

Jelenlegi és régebbi nevei:

Teréz körút, 1860-as évektől Vas utca (Eisen Gasse), 1882-től Teréz körút, 1950-től Lenin körút, 1990-től Teréz körút

Érdemes utánanézni:

Nyugati pályaudvar, Nagykörút
 • Forrás: Beküldte: (Az információk nagy részével) Gyökhegyi Bánk
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (3)

Bernáth Jánosné
Az indóház tulajdonképpen pályaudvar volt és innen indultak a vonatok?
2013. október 11. 23:17
  Popovics András
  Popovics András
  Az indóház nyelvújítás korában keletkezett szó, elavult, mert kiszorította a németből átszármazó pályaudvar, vagy állomás kifejezés.
  2013. október 12. 03:24
Olsvay Endre
S nem is csupán az Oktogon irányában elképzelendő, hanem némileg Délebbre is lenyúlt: nagyjából a mai Jókai utca vonalában volt a bejárata. (Ezért is volt útjában a nagykörútosításnak.)
2013. december 17. 21:36