Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1880 táján, Sugár (Andrássy) út, 6. kerület

További információk a képhez

1880 táján, Sugár (Andrássy) út.
Az Andrássy utat 1871-től 1875-ig építették ki. Az ünnepélyes átadása 1876 augusztus 20.-án volt. 1885-ben nevezték el gróf Andrássy Gyuláról. Az útburkolat ezidőtájt fakocka volt. A lovakat (a patáikat) próbálták kímélni ezzel.
A kandeláberek tetején a gázlámpák biztosították a fényt éjszaka.
Az Andrássy út annyira vadiúj, hogy a kalapos férfi is csak a legnagyobb csemetefának mer nekidőlni.
Nyugiság kalapban, fának dőlve...Akár ez is lehetne a kép címe. 
Ha lehetne üzenni neki a múltba, akkor ezt üzenném a fának dőlő férfinak:
Nem jön a 4-es busz, barátom?....Nyugi van...még vagy száz évig..!
Hogy a szemközt lévő házak aljában mely szórakozóhelyek váltották egymást, azt a Tisztelt látogatókra Bízom!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-óta Andrássy út, 1957-től Népköztársaság útja, 1956 októberétől Magyar Ifjúság útja, 1950-től Sztálin út, 1886-tól Andrássy út, 1883-tól Sugár út, 1840-es években Maurergasse (Kőmíves utca), 1830-as évektől egy része Schiffmannsplatz (Hajós tér), Herminenplatz (Hermina tér), 1956 októberétől Magyar Ifjúság útja, 1768-tól Ellbogengasse (Könyök utca)
  • Forrás: Fortepan.hu (82280), Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.06.019, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Fekete Géza
Fekete Géza
...és ezeken a platánfákon mennyi,de mennyi veréb volt...kalap ,sapka nélkül "életveszélyes " volt közlekedni
2013. november 06. 18:01