Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1870-es évek, István (Klauzál) tér, 7. kerület

További információk a képhez

1870-es évek, István (Klauzál) tér, az István téri Népszínház.
Pest magyarosodó lakossága lelkesedett a magyar színpadért és nem volt elég neki az akkor még egyetlen pest-budai magyar színpad: a Nemzeti Színház. Kívánt még más színházat is, amely a könnyebb műfajjal mulattassa; ezt Niklóssy kiváló vidéki színigazgató az erzsébetvárosi István (Klauzál) téren 1870-ben jó kemény deszkából felépítette, megnyitotta és kitűnő színtársulatával nagy sikerek színhelyévé tette. Az ilyen hirtelen felépített színház nem lehetett tartós. Néhány év múlva 1874-ben tűzvészben elpusztult, a maradványait elbontották.
A helyére épült fel 1897-ben a Klauzál téri csarnok, azaz a III. számú vásárcsarnok.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1907-től Klauzál tér, 1874-től István tér, 1840-es évektől Stefans Platz
  • Forrás: Beküldte: Várkonyi Gertrúd, (Fametszet az 1870-es évekből)
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©