Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek, Rottenbiller utca, 7. kerület

További információk a képhez

1895 táján, Rottenbiller utca az (1902-től Baross tér) felől nézve. Ennyi idő távlatából és a felüljáró nélkül nem könnyű ráismerni. Balra az akkoriban HOTEL-CENTRÁL, avagy: Central Szálló, ami később Hotel Szabadság, napjainkban (2017.08.27.) BEST WESTERN Hotel Hungaria. Jobbra a (majd csak 1902-től) Baross tér, balra pedig a még Kerepesi út (1906-tól Rákóczi út). Az utcában ekkor még lóvasút biztosította a tömegközlekedést. Egy kis plusz Szántai Sárközi Ambrus jóvoltából: Ekkor még valószínűleg a fakockákon zötyögnek a szekerek, mert Hamrák János (az egyik legnagyobb magyar szélhámos) csak 1909-ben szedette fel és adta el Székesfehérvárnak 9 000 aranykoronáért. Kicsit később járt itt villamos (talán a 27-es). Aztán autóbusz is (33-as), napjainkban penig trolibusz. A kép közepén látható lovaskocsi korabeli szemetesnek tűnik.
Ui.: Rottenbiller Lipót Pest város utolsó főpolgármestere volt (az egyesítés előtt).

Jelenlegi és régebbi nevei:

1872-től Rottenbiller utca, 1860-as évektől Árokvonal utca, A XVIII. században Linien Graben (Árok-vonal)
  • Forrás: Fortepan.hu (82571), Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.046, Fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©