Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1959, Soroksári út, 9. kerület

További információk a képhez

1959, Soroksári út, a Közvágóhíd bejárata. 1872-ben készült el Budapesti Marhavágóhíd néven.
A kivitelezést Julius Hennicke (egyes források szerint (Hennicker Gyula) porosz királyi mérnök végezte Van der Hude építész tervezésével.
A Központi díszes torony a vágóhíd saját víztornya.
A főbejárat két oldalán lévő, eredetileg kőből készült, a szarvasmarhát megfékező fiúk szobrait láthatjuk. Ezek Begas Reinhold berlini szobrász művei. Később Sződy Szilárd javításai után 1937-ben bronzba öntötték őket. A "napjainkban" kép 2020-as. De talán jobb is így, mintha a valódi képet látnánk innen...Úgy tűnik, hogy a Központi díszes torony, ami a vágóhíd saját víztornya volt, valamint a főbejárat két oldalán lévő, eredetileg kőből készült, a szarvasmarhát megfékező fiúk szobrain kívül semmi sem maradt meg a több, mint 110 évig működött Közvágóhídból...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Soroksári út, 1850 től Schorokscharer Strasse (Soroksári út)
  • Forrás: Fortepan.hu (104183), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.c.10
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©