Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900-as évek eleje, Niedermayer utca (Gül Baba utca), 2. kerület

További információk a képhez

1900-as évek eleje, Niedermayer utca (Gül Baba utca).
Gyerekek napjainkban (2015.01.28.) már nem lófrálnak ezen kis
hangulatos utcán. Első névadója Niedermayer Ferenc ácsmester, a környékbeli szőlők egyik tekintélyes birtokosa volt, aki a XVIII. század közepén felparcellázta szőlőtelkeit és ezekből keletkeztek a házhelyek. A régészeti leletekbebizonyították, hogy a Rózsadombon található türbe valóban XVI.századbéli török sírépítmény, és az egyik sírban  Gül Baba, a harcos bektasi rend dervise nyugszik. Az ide vezető utat ekkor nevezték el róla. Az épület a mohamedán világ legészakibb szent helye. A meghódított Budán virágokat nevelő férfi, a "rózsák atyja" vol t ő, Gül Baba. Több környékbeli utcavév is utal erre: Mecset utca,Török utca, Tubán utca, Türbe tér. De maga a Rózsadomb XIX. században született elnevezése is eme legendához fűződik. Gül Baba valójában csak néhány hetet élhetett Budán, hiszen 1541.szeptember 2-án halt meg.
Maga az utca olyan meredek, hogy manapság már átjárhatatlan. Lévén kockaköves, lévén zsákutca és lévén alig van valamelyikünknek 4, vagy 6-kerekű járművünk, vagy tankunk...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1915-től Gül Baba utca, 1874-től Niedermayer utca, A XIX. században Niedermayer Gasse
  • Forrás: Budapest régi képeken Facebook csoport, Fotó: Erdélyi Mór, FSZEK
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©