Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1928, Óbudai rakpart (Árpád fejedelem útja), 2. kerület

További információk a képhez

1928, Óbudai rakpart (Árpád fejedelem útja), a Lukács-fürdő (Szent Lukács Gyógyfürdő).
Elnevezésének eredete nem egyértelmű.
Feltehetően az egykor szétfolyó gyógyvíz német elnevezésének magyar fordítása (Lochbad – magyarul lyuk- vagy gödörfürdő, innen lukas-fürdő) és Szent Lukács – akit hagyományosan a gyógyításhoz, orvosláshoz kötöttek – nevének összecsengése alapján kapta. Más elképzelések szerint a terület középkori tulajdonosának neve alapján (Lukász-fürdő) alakulhatott ki az elnevezés.
A mai fürdő környékén a XII. században betegápolással foglalkozó  Szent János-lovagok (Johanniták), majd a rodoszi és a máltai lovagrendek telepedtek le, akik kolostoraik mellé fürdőt is építettek. A török korban is működött a fürdő,  Szokoli Musztafa pasa kedvelt fürdőhelye volt, de a törökök a feltörő források energiáját a lőporgyártásban és a gabonaőrlésben is hasznát vették, őrlő malmot is működtettek itt. Buda visszafoglalása után a fürdő kincstári tulajdonba került.
1884-ben Palotay Fülöp megvásárolta a kincstártól, ezzel átalakítások sora vette kezdetét. Felépült a gyógyszálló, modern vízgyógyászati osztályt létesítettek, és átépítették az uszodát. A világ minden tájáról érkeztek ide a gyógyulni vágyók, akik a sikeres gyógykúrát követően márvány hálatáblákat helyeztek el a fürdő udvarának falán.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1938-tól Árpád fejedelem útja, 1874-től Óbudai rakpart
  • Forrás: Fortepan.hu (32599), orig: PESTI BRÚNÓ
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©