Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1954, Mártírok útja (Margit körút), 2. kerület

További információk a képhez

1954, Mártírok útja, az Országúti Ferences Szent István Első Vértanú templom. Egy más megnevezés szerint Margit körúti ferences (volt Ágoston-rendi) templom. 1752-1767 között épült Nöpauer Máté tervei szerint. 1770. szeptember 23-án szentelték fel az elkészült templomot Szent István első vértanú és Szent István első magyar király tiszteletére. 1785-ben II. József feloszlatta az Ágoston-rendet. A templomot és kolostort minden tartozékával együtt a vízivárosi ferencesek kapták meg.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1992-től Margit körút, 1945-től Mártírok útja, 1900-tól Margit körút, 1900 előtt Országút, Korábban Felső Országút (Obere Landstrasse), Még korábban Ó fő utca (Alte Hauptgasse), Püspök utca (Bischofgasse), Prímás utca, 1833-tól Hosszú sor, 1894-től Árpád-házi Szent Margitról Margit körút, Alsó Főút, A törökök után Országút (Landstrasse), Felső Országút
  • Forrás: Fortepan.hu, (26795), orig: GEUDUSCHEK TIBOR, arch.et.bme.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©