Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

 1956, Lajos utca, 2. kerület

További információk a képhez

1956, Lajos utca 34. Ekkor még általános iskola. Napjainkban (2016.01.11.) egy olasz étterem van a földszintjén az épület Bécsi úti oldalán.
Fölfelé a Szépvölgyi út. És nini, mi van ott? Hát (amivel nem kezdünk mondatot, de ez itt pont az a kivétel, ami erősíti eme szabályt). Egy Droszt Tivadar féle taxi állomás. És ott egy SKODA 1102-esnek tűnő taxi. A jellegzetes pepita-csík az oldalán. Ám, ami egy kicsit furcsának tűnhet, az az első ajtó, ami fordítva nyílik.
A legnagyszerűbb, az egy közeli kép egy gázlámpáról.
Egy látogatói kérdésre válaszolva (is) néhány szót  a gázlámpáról, általában.
Magyarországon az első elektromos világítással (kísérleti jelleggel)  ellátott település-tessék megkapaszkodni-1884-ben Mátészalka volt!
A közterületek megvilágításanak átállása a gázról az elektromosra nem az egyik pillanatról a másikra történt. Ha az előbbi dátumot számítjuk alapnak, akkor közel 90, azaz KILENCVEN évig!
Én magam még tisztán emlékszem a hatvanas évekből, hogy a Salgótarjáni úton, a temető mellett még gázlámpák szolgáltatták a közvilágítást. Hogy kinek, az egy kicisit rejtély. Talán a Józsefvárosi pályaudvar ezen környékén dolgozóinak (mert más a környéken nem volt, és tudomásom szerint ma sincs). A másik lehetőség: a temetőből kijáró... De ezt a gondolatmenetet inkább nem folytatom..
Egy látogató szerint még az 1970-es években is a gázlámpa működött itt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1879-től Lajos utca, 1874-től Felső Fő utca, 1862-től Obere Hauptgasse/-strasse, A XVIII. század elején Landstrasse, Mitteregasse (Középső utca)
  • Forrás: Fortepan.hu (46048), orig: LENCSE ZOLTÁN
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Olsvay Endre
Ilyen gázlámpák még a hetvenes évek második felében is voltak az Első kerület egyes részein: Vár, Várlejtők, Északnyugat-Víziváros (konkrétan Szabó Ilonka utca, Hunfalvy utca, Toldy Ferenc u. etc.) – tudom, ezt nem ide kellett volna írnom, csak „itt pattant föl a magas labda”, lecsapásra…
2014. január 11. 08:54