Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1845, Kerepesi (Rákóczi) út, 8. kerület

További információk a képhez

1845, Kerepesi (Rákóczi) út, a Nemzeti Színház első épülete. 1837. augusztus 22-én nyílt meg Pest-Buda első magyar nyelvű színháza Pesti Magyar Színház néven. 1840-től Nemzeti Színház volt a neve. A hely pontosan a Grassalkovich Antal herceg által Pest városának adományozott, az egykori Kerepesi úti telken (a mai Múzeum körút és Rákóczi út sarkán, a Rákóczi út 1. szám alatt fellelhető.
Az alapkövet 1835-ben rakták le. A klasszicista stílusú épületet közadakozásból és Pest vármegye támogatásával Zitterbarth Mátyás építette, Telepy György átalakított terve alapján. A pesti Kolozsvár, Miskolc és Balatonfüred után a negyedik magyar nyelvű játékszín volt az országban. 1874-ben az épület új homlokzatot kapott és hozzáépítettek egy négyemeletes bérházat, amely a színházi műhelyeket és a színészlakásokat is magában foglalta. 1908 nyarán az épületet tűz-és életveszélyesnek nyilvánították, majd bezárták, majd 1913-14-ben lebontották. A Nemzeti Színház ezután a Népszínház épületébe, a mai Blaha Lujza térre költözött...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, Korábban Kerepesi út
  • Forrás: Beküldte: Várkonyi Gertrúd, https://facebook.com/konyvbanya, Rudolf von Alt kőrajza
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©