Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1887 táján, Sándor utca, (Bródy Sándor utca), 8. kerület

További információk a képhez

1887 táján, Sándor utca, (Bródy Sándor utca), a régi képviselőház, előtérben a Múzeumkert.
A régi (vagy: „ideiglenes") képviselőházat a korai eklektika neoreneszánsz stílusában Ybl Miklós tervezte. Ybl terve 1865-re valósult meg. 1865-től 1902-ig közéleti szempontból egyben a legfontosabb is: a Magyar Országgyűlés Képviselőháza volt.
(Ekkortól /1902/ már használatban volt a mai Országház, azaz a Parlament nagy része.)
1902-től kezdve 1920-ig a mai Bródy Sándor utcai épület leginkább vásárok és kiállítások helyszíne volt. 1920 novemberében az első emeleten vetítőszobát alakítottak ki a korszak egyik új élményének biztosításához: filmvetítésekhez. Tehát még itt is volt mozi. A két világháború között Magyarország külpolitikai elszigeteltségéből Bethlen István, majd Gömbös Gyula miniszterelnöksége alatt először Olaszország felé látszott a kivezető út. Ennek a diplomáciai közeledésnek egyik eredménye az 1935-ben, Rómában aláírt szerződés, melynek értelmében az egykori ideiglenes Képviselőház épületét 1942-ben az olasz állam tulajdonába utalták. Számos homlokzati és a belső teret egyaránt érintő felújítási munka után a Magyarországi Olasz Kultúrintézet 1943. június 21-én nyitotta meg kapuit.
l'Istituto Italiano di Cultura di Budapest. Dallamos olasz nyelven pedig így hangzik az intézet neve napjainkban.
És egy nem is annyira apróság! Tessék elővenni a temérdek húszezer forintosunk egyikét, és fordítsuk meg!...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1946-tól Bródy Sándor utca, 1919-től Sándor utca, 1867-től Főherceg Sándor utca, 1850-től baron Sandor Gasse (báró Sándor utca), 1817-től Stadgut Gasse/Stadtmayer Gasse (Városmajor utca) Tehénpásztor utca, 1817-ben Major utca, 1770-es évektől Ziegelofen Gasse (Téglaégető utca)
  • Forrás: Fortepan.hu (82060), ADOMÁNYOZÓ:BUDAPEST FŐVÁROS LEVÉLTÁRA, Beküldte: Gyökhegyi Bánk, Fotó: Klösz György, apalotanegyed.blog.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."