Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890 után, József utca (Lőrinc pap tér), 8. kerület

További információk a képhez

1890 után, József utca (Lőrinc pap tér), a Jézus Szíve templom a Mária utca sarkán. A templomot 1909. április 27-én szentelték fel, és az ugyanabban az évben függetlenné vált magyar jezsuita tartomány központja lett. Az épületegyüttest Kauser József tervezte francia-román történeti stílusban. 1948-ban, a háború borzalmaiban meggyötört budapestiek vigasztalására került elhelyezésre a főbejárat mellett a Feszty Masa által megfestett magyar Úti Boldogasszony-kegykép. A templom 1950 és 1986 között plébániatemplomként működött, a jezsuita rend 1989-ben kapta vissza.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1884-ben József utca, 1900-tól Scitovszky tér, 1951-től Lőrinc Pap tér
  • Forrás: Fortepan.hu (82493), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.169, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©