Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1893, Üllői út, 8. kerület

További információk a képhez

1893, Üllői út, a HEINRICH-UDVAR. 
Az Üllői út 32-ben működött Heinrich Alajos és Fiai vasárukereskedése. Az épület 1893-ban épült fel a jó nevű Hubert és Móry iroda tervei szerint.
A vasudvart az 1948-asállamosítás után a Vasért kapta meg, úgy, hogy a sárga köves (keramitkockás) udvar és a raktárhelyiségek még évtizedekig eredeti funkciójukban szolgáltak. 
A bejárat mindkét oldalán volt eg-egy üzletrész más-más árucikkekkel. Egyidejűleg az üzletekbe belépve nagyjából 50-60 évet is visszalépett az ember. Mint anyagbeszerző sokat voltam ezekben az 1980-as években. Az olajszagú hajópadlót még mindig itt érzem az orromban. A VASÉRT központi irodái is itt voltak.
(De jó lenne most az a néhány millió, amit itt "bokáztam el"!)
A Mária utcai bejárat, immáron zárva.
A hírek szerint nem sokideje van hátra. Egy szálloda bizonyára sok pénzzel kecsegtet a helyén...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Üllői út, 1800-tól Üllőer Strasse, A XVIII. század első felében Szolnoker Strasse (szolnoki Út), 1700-as évektől Köröscher Landstrasse (Kőrösi országút)
  • Forrás: Fortepan.hu (82350), orig: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.026, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©