Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900-as évek eleje, Vas utca, 8. kerület

További információk a képhez

1909 táján, Vas utca a Pajor szanatórium. Egészen pontosan: Dr. Pajor szanatórium és Vízgyógyintézet, Vas utca 17. 
Dr. Pajor Sándor orvosi tanulmányait Bécsben és Budapesten végezte. Később a Rókus, majd a Szent István Kórházban dolgozott. 1889-ben megalapította saját Vízgyógyintézetét a Szentkirályi utcában, amit a Vas utca felé bővítettek. Így épület fel Hültl Dezső tervei szerint a Pajor Szanatórium és Vízgyógyintézet, ami akkor az ország legnagyobb magánkórháza lett. A bejáratnál márványtáblán olvasható a köszöntés: sol omnibus lucet - a nap mindenkire süt. Ezzel jelezve, hogy a szanatórium mindenki számára nyitva áll, noha az intézmény nyújtotta fényűző körülményeket kevesen tudták csak megfizetni.
A lépcsőház díszüvegezését Róth Miksa, a színes kerámia pálmatartó kaspókat és díszburkolatokat a Zsolnay gyár készítette. A luxus színvonalú bútorzat Thék Endre gyárából került ki. z alagsorban és a földszinten impozáns gyógyszeres fürdők és díszes inhaláló-fülkék kaptak helyet. Pöstyén iszapját is felhasználták gyógyászati kezelésekre. Földalatti gépezetek látták el a ház minden szobáját fűtéssel és meleg vízzel. Az épület 1949-től Vas utcai Állami Kórházként, majd 1996-ig Balassa János Kórházként működött. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara használja.
Ennyit mindenképpen megérdemel ez az épület, ahol jelen sorok írója is született...!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Vas utca, 1838-tól Eisen Gasse
  • Forrás: lasdbudapestet.blogspot.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©