Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1940-es évek, Dologház utca, az OTI székház, 8. kerület

További információk a képhez

1940-es évek, Dologház utca, az OTI székház egy szokatlan szemszögből.
A második világháborúban súlyosan megsérült a mellette lévő Tűzparancsnokság és tűzoltólaktanya épülete, ami az OTI szomszédja volt a Dologház utcában. Az újjáépítése 1950-re fejeződött be. A téglakupacok valószínűleg a menthető maradványok. Ezért láthatunk rá a Budapesti Kerületi Munkásbiztosító Pénztár székházaként 1912-13-ban megépült 
Országos Társadalombiztosító Intézetre ezen érdekes nézőpontból. Az épületről tudni kell, hogy az eredeti épületet 1930-31-ben bővítették. Még hozzá többnyire fölfelé! Így lett az ország első toronyháza a maga 18 szintjével!
1969-ben azonban a tornyot le kellett bontani, mert az egyik építőanyaga az un.: CITADUR volt. Ez nem más mint bauxitcement. Ez az  anyag az idő múlásával porlékonnyá vált, így az épület pedig instabil.
8 szint, a toronyóra és a párkány négy sarkán lévő szobor esett áldozatul. Később az épületet szépen felújították. De ez körülbelül olyan, mint Michelangelo Dávid-szobra fej nélkül...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1991-től Dologház utca, 1951-től Szántó Kovács János utca, 1874-től Dologház utca, 1835-től Arbeitshaus Gasse
  • Forrás: koos.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."