Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1950-es évek, Teleki László (Teleki) tér, 8. kerület

További információk a képhez

1950-es évek, Teleki László (Teleki) tér. A jobb oldalon a Mező Imre (Fiumei) út. Szemben az OTI tornya.
Az épület Komor Marcell és Jakab Dezső tervei szerint épült (időben több részletben). 1931. februárjára elkészült Budapest első  felhőkarcolója, ami Európa legmagasabb középülete lett.
Számomra a legszebb toronyóra volt...Még akkor is, ha ezen toronyóra este 8 ótát jelezte, akkor nekem haza kellett fáradnom a Teleki téti focizásból...
No persze a borzasztó vörös csillag nélkül. Politikát félre téve nem tűnt fel senkinek, hogy ez így egyszerűen szörnyű?
Az épületet felújították. Úgy, ahogy... A lebontott nyolc emeletet a toronyórával, és a négy sarkon lévő szoborral helyrehozni már soha sem lehet...
Ez nekem olyan, mint a Dávid szobor lefejezve...
A villamostól jobbra eső háromszög alakú területen van ma benzinkút. Ennek több neve is volt. Amikor az 1960-as években még itt  focizunk, akkor még nem volt benzinkút. Aztán lett az ÁFOR főtaxi benzinkútja. Volt még Q-8 és még Aral is. Napjainkban pedig OMV.
A kép kapcsán két kérdés merült fel bennem. Az egyik, hogy honnan fényképezhették. A másik, ami pedig "költői": (100 éves épület ide, vagy oda), vajon mi lesz a nyugdíjammal 3 év múlva?

Jelenlegi és régebbi nevei:

1946-tól Teleki László tér, 1941-től Gróf Teleki László tér, 1879-től Teleki tér, 1873-tól Csokoládé tér, 1871-től Trödler Platz (Zsibvásár) tér, 1870-ben Tér, 1866-tól Vieh Markt (Marhavásár tér), 1837-től Ross Markt (Ló piac/vásártér)
  • Forrás: Budapest régi képeken Facebook csoport
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©