Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1969, Koszorú utca, 8. kerület

További információk a képhez

1969, Koszorú utca a Tavaszmező utca felől. Balra a pléhkrisztus (út menti kereszt). Delan Baled hozzászólása: Jobboldalt a járdán a fekete alak nemsokára odaér a Koszorú utcai pékséghez, ahonnan csodálatos illatok jöttek ki, már az utcán érezve. Üzlet és péküzem, amely a régi igazi recsegős kenyereket, stanglikat - letekerhető héjájával, kakaóscsigát, ízes-lekváros -túrós táskát stb. sütöttek ott. Amilyeneket már ízre, állagra a 30 éven alattiak nem is ismernek. Ma nem is látni olyat, hogy gyerek és felnőtt megy az utcán, kezében forró-meleg kenyérrel és azt eszi magában. Sok gyereket küldtek kenyeret venni újra vissza az üzletekbe. Mert mire hazaért a gyerek, a fele kenyeret megette. Pláne ha még üveges tejet is vásárolt. A pékség a Práter-Üllői utcáig terítette az áruit közérteknek, pékáru üzleteknek. Ahol olyankor sokszor sorban álltak. Pláne szombat délelőtt. Ugyanez a látvány színesben 1976-ból látható az Ötödik pecsét című magyar filmben. Őze Lajos botorkál az utcában. A keresztes házat és keresztet kb. 5 éve tatarozták illetve újították fel. 1945 óta, 70 évig így nézett ki. A romantikus görbe utca, a Baross utcán át hasonló görbe és romantikus Bókay János utcával folytatódott. Az 1800-as évek utcaszerkezetét és földszintes házait is őrzik a képek. Köszönet Homoródy Károlynak az akkori fotókért. A Baros utcában egyébként több fényképészüzlet volt. Korabeli hirdetéseik láthatóak, a www.fortepan.hu helyen.
Ui.: Az utca elnevezése arra emlékeztet, hogy az utca egykor a Józsefvárosi temetőhöz vezetett.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Koszorú utca, 1847-től Kranz Gasse (Koszorú utca), Az 1820-as évektől Kreutz Gasse (Kereszt utca), 1730-tól Ungarische Gasse (Magyar utca), Az 1730-as években még: Franz Gasse (Ferenc utca)
  • Forrás: Fortepan.hu (150462), orig: HOMORÓDY KÁROLY
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©