Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900-as évek táján, József körút, 8. kerület

További információk a képhez

1900-as évek táján. József körút, a Hotel Rémi, azaz Rémi Róbert, (egy híres pesti vendéglős) szállodája. 1896-ban nyitotta meg kapuját és szobáit. A tervezője Schannen Ernő építész volt. A nagykörúti hoteltől a Rémi család 1929-ben vált meg. A Nemzeti Színház közelsége miatt ekkor kapta meg a szálloda a Hotel Nemzeti nevet. Nem tudom, hogy mennyire valóságos a kép, de mindenképpen látványos. A jobb oldalon az első ház az 1889-ben elkészült Magyar Királyi Technologiai Iparmúzeum (még az 1938-as emelet ráépítés előtt). Mögötte maga a Hotel Rémi, ami aztán napjainkig (2023.01.22.) a Hotel Nemzeti. Mögötte már ott van a László ház. Aztán a Kerepesi (később Rákóczi út) túloldalán a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Erzsébet körúti palotája, a tetején a Hermész szoborral. Még hátrább a New York-palota. És még egy kicsit hátrább a Híradó mozi háza ekkoron még egy kis tornyocskával a tetején.
A baloldalon a Népszínház (Nemzeti Színház). A villamos még szám nélküli, tehát 1910 előtti a kép. A közlekedés természetesen balos, az útburkolat pedig szintén természetesen kockakő.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1875-től József körút
  • Forrás: Profila.hu, www.szeretlekmagyarorszag.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©