Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1893, Kerepesi út (Blaha Lujza tér), 8. kerület

További információk a képhez

Az 1893. Egy 21. századi sokat látott szemlélődő első ránézésre bátran rávághatná, hogy a Blaha Lujza téren az első Nemzeti színházat láthatjuk. Pedig á, dehogy!
A figyelmesebb látogató íziben fölfedezheti, hogy a színház-épület (nevezzük most ennek!) mögött üres a telek. Viszont ez azt jelenti, hogy a későbbi, 1895-re elkészült épület akkoron kapta a "László ház" nevet. Eme épület, aminek az aljában egyébként a patika ma is ott van és köze van a történethez, ekkor még nem létezik. Maga a képet uraló épület nem más, mint az 1875-ben épült Népszínház, ami majd csak később vette fel a Nemzeti színház nevet (1908-1965). Innen a háttérben lévő utca neve is. A Rákóczi út 1906-ban kapta a nevét, tehát itt még nem az. Blaha Lujza tér pedig azért nem lehet, mert ezt a nevet csak 1918-ban (hivatalosan 1920-tól) vette fel. De itt még messze nincs vége az érdekességeknek. Lehet, hogy létezik szebb, vagy jobb kép a lóvasútról, de az én szívemnek ez a legjobban tetsző!
A gázlámpa a kandeláberével gyönyörű. A tér közepén lévő parkosított területen volt sokáig Tinódi Lantos Sebestyén szobra. Bezerédi Gyula alkotása 1907-től 1955-ig állt Nemzeti Színház épülete előtt. (Ma a népligetben van, nagyjából a Benyovszky Móric utcával szemben, itt.) No, de haladjunk tovább! Nézzük a jobboldalt, vagy talán inkább a kép jobb oldalát! A mostani Europeum bevásárlóközpont helyén volt a (többek között) a Sajtóház, avagy a Népszabadság székház. Ez ugyanaz az épület még "átépítetlenül". Ezen nagyszerű épület mellett láthatjuk ezt, a földszintes házat, amit majd követett az 1912-től előbb mozi és kabaré. Aztán ugyanitt 1926. március 1.-én adták át  Corvin Áruházat, ami a mai napig ott van, csak igen csúf fomátumban. (Remélhetőleg már nem sokáig...(2023.03.14.)). A konflisok mintha egy taxi állomást képeznének...? A Népszínház utcából a vágányok még átjönnek az akkor még nem is téren és elirányulnak a Márkus Emília utcai végállomás felé. Valamint van ott a háttérben egy igazi villamos is ezúttal nem lóhalálában, hanem "lóhiányában" haladván...
A munkások (ezt csak tippelem) a vágányok mellett, a későbbi, hogy is fogalmazzak, már  árammal működő, szó szerint VILLAMOS-hoz szerelik az áramot, ekkor még a föld alá (lásd: alsószedős villamos). 
A háttérben lévő épület pedig a Magyar Királyi Technologiai IparmúzeumA közlekedés pedig: balra hajts!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1918-tól (hivatalosan 1920-tól) Blaha Lujza tér, 1906-tól Rákóczi út, Korábban Kerepesi út
  • Forrás: Fortepan.hu (57559), Fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©