Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1922, Calvin (Kálvin) tér, 8.kerület

További információk a képhez

1922, Calvin tér a Danubius kúttal. A (mai) Kálvin tér és a Baross utca sarok. A háttérben a Pesti Hazai Első Takarékpénztár épülete a Múzeum utca és a Baross utca között. Az automobil a Baross utca felől közelg. De itt most a Danubius kút a főszereplő.
A Danubius kutat 1883-ban állították fel a Kálvin téren.
Ybl Miklós és Fessler Leó munkája. De ide tartozik még, hogy a maga a tényleges faragás Brestyánszky Béla nevéhez fűződik. A díszítő elemek pedig Marchenke Vilmos munkái.
Mit ad Isten, a költségeket a háttérben látható Pesti Hazai Első Takarékpénztár állta. Vízvezetékét Zellerin Mátyás készítette (Bajorné Vágó Katalin). 1949-ben romosan elszállították, majd tíz évvel később állították fel Győry Dezső keze nyomán újjáfaragva az Erzsébet téren, az akkor még meglévő Nemzeti Szalon mellett.
Fent a szakállas Neptunus, mint "Duna", alatta 'lányai' Tisza, Dráva, Száva. A források szerint 100 tonnát nyomott és ez nehézségeket is okozott a szállításában. De...A magam részéről van egy kis hiányérzetem...
Tudom, hogy 100 tonna szállítása nem kis mutatvány.
De, ha 1883-ban sikerült , akkor miért ne sikerülhetett volna napjainkban (2013.10.10)?
Tudniillik, ha már horror pénzekért sok-sok év után végre elkészült a Kálvin tér, akkor talán visszakerülhetett volna valahova az eredeti helyének környékére, hogy ne csak egy-két gördeszkás (semmi bajom velük), vagy néhány, a téren megpihenni vágyó ember gyönyörködhessen benne a bokrok és a fák kőzé rejtve, hanem egy kicsit többen, ahogy azt Ybl is tervezte...! 
Vagy rosszul gondolom?

Jelenlegi és régebbi nevei:

1973-tól újabb írás Szerint Kálvin tér, A 18. századtól Ketschkemeterplatz (Kecskeméti tér), Heu- und Borstenviehhändler Platz (Széna- és disznókereskedők tere), A 19. századtól Heumarkt (Széna piac), 1866-tól Heuplatz (Széna tér), 1874-től Calvin tér
  • Forrás: Fortepan.hu (06965), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ Fortepan
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©