Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890, József körút, 8. kerület

További információk a képhez

1890, József körút és a Népszínház utca sarok, a Magyar Királyi Technologiai Iparmúzeum. 1924-ben a Magyar Királyi Technológiai és Anyagvizsgáló Intézet nevet vette fel. Később (1938-ban) kapott még egy emeletet. Jogutódjaként végül létrejött a Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet (KERMI). Az Iparmúzeum fennmaradt könyvtára pedig több átalakulást követően 2001-től a BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (OMIKK) néven végzi munkáját. Egy sárga téglás épület Budapesten, ami mellett tízezerszámra megyünk el nap, mint nap, anélkül, hogy észrevennénk.
Az épületet Hauszmann Alajos tervezte és az épülettömb első tagjaként 1889-ben nyitotta meg kapuit. Működött benne a Népszínház utcai oldalon a Bánki Donát gépipari technikum meg még ki tudja mi minden.
Ma itt működik pl.: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.
A kép attól talán még érdekesebb, hogy a Rémi szálló (később Nemzeti szálló) még sehol sincs. A Népszínház utcában pedig még csak földszintes házak vannak, azaz a mai McDonald's-ot az aljában tudó háznak még írmagja sincs. Ui.: Villamosok még nincsenek, de még a Hotel Rémi, azaz a későbbi Hotel Nemzeti sem...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1875-től József körút
  • Forrás: budapestcity.uw.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©