Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1976 táján, Üllői út, 8. és 9. kerület

További információk a képhez

1976 táján, Üllői út. A Nagykörút kereszteződésénél az úttest közepét még uralják az UV villamosok (egy 52-es és egy 42-es) és mellette a járdaszigetek lánckorlátokkal. Jobb oldalt egy Ikarus 180-as (ami nagy valószínűséggel 6-os) halad a Nagyvárad téri végállomása felé. Az előtte lévő épület az egykori Mária Terézia-laktanya, ami később Kilián György laktanya volt.
A laktanya fontos szerepet töltött be az 1956-os forradalom és szabadságharc idején.
A fővárosban zajló harc egyik legfontosabb helyszíne volt.
A fegyveres ellenállás szimbólumává lett.
Napjainkban (2013.10.23.) hivatalok, üzletek működnek benne.
Az épület tetején jól látható a sziréna.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Üllői út, Szolnoki országút
 • Forrás: istenbizony.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (4)

Iván Vitányi
Iván Vitányi
Az Üllői úton 1977 január 1.-ével szűnt meg a villamos. Tehát a kép max '76-os lehet. Nem is sokkal korábbi, mivel az 52-es villamos az iránytáblája szerint a Kálvin térig közlekedik, ami az építkezés utolsó időszakában volt. (Pontosan nem tudom, mikortól.)
2013. október 23. 12:14
  Popovics András
  Popovics András
  Köszi, javítottam.
  2013. október 23. 16:42
Zentay László
Zentay László
1977. januárjában a 3-as metró első szakaszának (Deák tér - Nagyvárad tér) üzembe helyezésével egyidőben az Üllői úton már csak a Nagyvárad térig jártak a villamosok, a Kálvin tér és Nagyvárad tér közötti szakaszuk MEGSZŰNT. Szóval 1976-ban készülhetett legkésőbb ez a kép.
2013. október 23. 13:02
Antalné Reményi
Antalné Reményi
Tudomásom szerint a 63-as villamos is járt ezen az utszakaszon Nagyvárad térig. A 81-es busz a József Attila lakótelepre járt ,aminek egy ideig a Kilián laktanya elött volt a megállója,majd az Iparmüvészeti elé helyezték.
2013. november 06. 21:17