Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1867, Ketschkemeter Gasse (Kecskeméti utca),  4., (1950-től) 5. kerület

További információk a képhez

1867, Ketschkemeter Gasse (Kecskeméti utca). A Kecskeméti kapu őrének háza (1860 körül). A Kecskeméti kaput 1794-ben bontottál le.
A 19.század közepén Weisz Péter  fehér- és cukorsütő pékmester üzeme a Bástya és Kecskeméti utca sarkán. Ez utóbbiról többet itt. Városrendezési okokból 1868-ban lebontották. Ennek a helyére épült 1912-ben Pintér Gyula nagyvállalkozó megbízására a Hültl Dezső tervezte hatemeletes, szecessziós stílusú Pintér-bérpalota.
 A kockakövek között fellelhető sínek talán a legelső lóvasút síneinek egyikei.
A házak sarkainál lévő köveket kerékvető köveknek vélem. Ezek arra szolgáltak, hogy a lovaskocsik kerekeit ne engedjék a házaknak, vagy annak kapujához ütközni és ez által kárt okozni.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Kecskeméti utca, 1804-től Ketschkemeter Gasse, 1740-től Ketschkemeter Thor Gasse ( Kecskeméti kapu utca, 1867-től Herren Gasse (Úri utca), A XVI.-XVII. században Ceglédi utca mahalle, A XV.-XVI. században Ceglédi utca
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©