Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1880-as évek Ferenc József (Széchenyi István) tér, 5. kerület

További információk a képhez

1880-as évek Ferenc József (Széchenyi István) tér. Szemben a Magyar Tudományos Akadémia. A kép jobb oldalán a Nákó-ház is látható, egy nem szokványos szemszögből. Ezt Deron Antal építtetette 1827-ben. Tervezője Hild József volt. 1880-ban került a Gresham Életbiztosító Társaság tulajdonába. Ennek a helyére épült 1907-ben a mai Gresham palota, ami Napjainkban (2019.10.16.) Four Seasons néven szálloda.
De itt még nincs vége az érdekességeknek. Az igen "zaklatott sorsú" Spenótház" helyén volt az itt talán jobban felismerhető Európa szálloda, amely előzőleg a főváros rendőr-főkapitánysága volt. Még egy kicsinyt hátrább, az MTA mellett, a Vigyázó Ferenc utca sarkán az István Főherceg szálloda.

Jelenlegi és régebbi nevei:

2011-től Széchenyi István tér, 1946-tól Roosevelt tér, 1919-től Ferenc József tér, 1918 és 1919-ben Október 29. tér, 1867-től Ferenc József tér, 1858-tól Franz Josefs Platz, 1856-ban Felső Dunasor, vagy Feldunasor, 1850-től Kettenbrücke Platz (Lánchíd tér), 1840-es évektől Obere Donau Zeile (Felső Duna sor), 1812-től Zimmere Platz (Ács tér), 1809-től Salzamts Platz (Sóhivatal tér), 1804-től Salz Platz (Só tér), Volt még a neve Rakpiac is
  • Forrás: Fortepan.hu (82088), ADOMÁNYOZÓ:BUDAPEST FŐVÁROS LEVÉLTÁRA / KLÖSZ GYÖRGY FÉNYKÉPEI, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©