Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900-as évek, Erzsébet tér, 4. (1950-től 5.) kerület

További információk a képhez

1900-as évek, Erzsébet tér, a Kemnitzer-ház egy szokatlan nézőpontból. Nagyjából a Deák téri evangélikus templom előtti parkos területről fényképezve. Az épület pontos helye: Bajcsy-Zsilinszky út 2., vagy Deák Ferenc tér 1.
1793-ban Kemnitzer János felvásárolta a valaha itt volt temetőt, amelyre felépítette első bérházát, a Kemnitzer-házat....Lelke rajta...
A Kemnitzer-ház Brein Ignác terve szerint épült 1821-ben. 1822-ben Dunaiszky Lőrinc szobrász két fekvő, turbános törököt ábrázoló szobra került. Innen a Török tér név. Wodianer Fülöp hódmezővásárhelyi könyvkiadó és nyomdatulajdonos 1855-ben megvásárolta a Kemnitzer-házat és új nyomdát alapított. Innen a ház Wodianer-ház elnevezése és a két török közti "W". (Ez is volt a neve.)
A ház tetején a telefon légvezeték. Ekkor még a házak tetején haladtak a telefonvezetékek. (No Wi-Fi !)
1950-ben bontották le. Aztán parkoló, később a "Gödör", majd az Akvárium lett a helyén.
A kép jobb szélén a legszebb Földalatti lejáró látszik. Az első világháború után ezt is, és a többit is lebontották...
A lejárótól jobbra van (nem látszik) a Deák Téri Evangelikus Templom.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990- től Erzsébet tér, 1953-tól Engels tér, 1946-tól Sztálin tér, 1858-tól Erzsébet tér, Korábban Vásártér, Még korábban Új tér, Volt a neve Török tér is,
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk, FSZEK
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©