Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1912, Deák tér, 4., (1950-től) 5. kerület

További információk a képhez

1912, Deák Ferenc tér. Szemben az Anker-palota. 1908 és 1910 között épült Alpár Ignác tervei alapján a bécsi székhelyű Anker Biztosító Társaság székházának. Előtte 1907-ig állt ugyanitt ugyanezen cég előző épölete Anker-udvar néven.
A felirat rajta a timpanon alatt jelen esetben:
ÉLET ÉS JÁRADÉK AZ ANKER BIZTOSÍTÓ TÁRSASÁG.
A 61-es villamos a Déli vasúttól (Déli pályaudvar), Krisztina körút, Ferencz József híd, Calvin tér, Kiskörút, Margit híd útvonalon, óriási kerülővel közlekedett egészen a Fogaskerekű vasútig.
Ui.: Rusai Ágnes jóvoltából: „Na, de Ignác! Nem szégyelli magát?”
A közismert anekdota szerint így kiáltott fel Alpár Ignác felesége, Orth Antónia, amikor meglátta az elkészült Anker-palotát.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1866-ban nevezték el a „haza bölcse” után Deák Ferenc térnek, és ez a neve azóta is, 1819-től Kohl Markt Platz (Káposzta piac tér), vagy Kohle platz (Szén tér), 1830-as évektől Kohle platz (Szén tér), Az 1830-as évektől Juden Markt (zsidó piac), vagy Juden Platz (Zsidó tér), 1840 táján Türken Platz (Török tér), A XIX. században Evangélikus templom előtti tér
  • Forrás: Fortepan.hu (27698), orig: SCHOCH FRIGYES
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©