Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1930, Eskü (Március 15.) tér, 5. kerület

További információk a képhez

1930, Eskü (Március 15.) tér. Itt a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia, avagy Belvárosi plébániatemplom. A templom jelenlegi neve: Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia. Budapest legrégebbi temploma! Jobbra az Osztálysorsjáték palota. E palota egy eklektikus stílusú négyemeletes épület volt a déli Klotild palota és a Duna-part közötti épülettömbben. Helyét jelenleg részben az Erzsébet híd pesti hídfőjének lehajtója foglalja el, részben park.
Az Eskü tér I. Ferenc József koronázási esküjéről kapta a nevét.
Itt állott a Szentháromság emlék.
Egy 1897-ben hozott törvénnyel az addigi számsorsjáték (lottó) helyett a más szabályok szerint működő osztálysorsjátékot (osztálylottó) vezették be, melynek szervezési jogát az állam az erre a célra alakult részvénytársaságnak – haszonbér ellenében – bérbe adta. Az új sorsjáték jövedelméből építtette fel a társaság palotáját 1898-1899-ben az Eskü tér 6. szám alatt.
Az épületet Kőrössy Albert Kálmán és Sebestyén Artúr tervezte.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1948-tól Március 15. tér, 1874-től Eskü tér, 1870-től Pfarr Platz (Plébánia tér), 1750-től Kirchen Platz (Templom tér), 1740-től Dreifaltigkeits Platz (Szentháromság tér), 1700-tól Runde gegen die Kirche (A templommal szembeni körönd), 1690-től Kürch Platz
  • Forrás: Fortepan.hu (162464), ADOMÁNYOZÓ Iharos Sándor
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©