Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1954, Deák Ferenc tér, 5., és 6. kerület

További információk a képhez

1954, Deák Ferenc tér.
Első felindultságomban az az érzésem, hogy a metró, igen az 1970-ben megindult első metró (nem Földalatti!) építkezésének egy igen korai fázisába csöppentünk bele.
Az épületek külsőleg alig változtak. Fehéren virít az ekkor már Budapesti Rendőr Főkapitányság. Tetején az akkoriban kötelező vörös csillaggal. 
Előzőleg az Adriai Biztosító Társulat volt a neve. Erre visszarérek itt..
Napjainkban Hotel Le Meridien a neve. Sőt, már az sem, hanem: Ritz-Carlton, Budapest.
A szép kandeláberek még megvannak. A háttérben, a Deák Ferenc utcában a mentőautó egy Fiat 1100-as.
Érdekes nézni, hogy ekkor még minden utcából mindenhova lehetett autóval közlekedni.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1866-ban nevezték el a „haza bölcse” után Deák Ferenc térnek, és ez a neve azóta is!, 1840 táján Türken Platz (Török tér), 1819-től Kohl Markt Platz (Káposzta pac tér), vagy Kohle platz (Szén tér), 1830-as évektőlJuden Markt (zsidó piac), vagyJuden Platz (Zsidó tér), 1840 táján Türken Platz (Török tér), A XIX. században Evangélikus templom előtti tér
  • Forrás: Fortepan.hu (12804), orig: UVATERV
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©