Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1984, Felszabadulás tér (Ferenciek tere), 5. kerület

További információk a képhez

1984, Felszabadulás tér (Ferenciek tere), a Nereidák kútja. 
A Pesti Ferences templom, avagy más néven az Alkantarai Szent Péter Templom előtt a Néreidák kútja, vagy Najádok kútja. Jóval Budapest létrejötte (1873) előtt, 1835-ben állították fel.
Uhrl Ferenc szobrászművész és Fessl József kőfaragó mester munkája. 1899-ben a régi Erzsébet híd építési munkálatait megelőzően a Belvárost egy kicsit (nagyon!) át kellett rendezni!
Ezért a kutat áthelyezték Kőbányára és a Liget tér szélén állították fel újra. Itt érte a szobrot a II. világháború és a pusztulás.
1977-ben az elpusztult szobrokat Győri Dezső újra faragta Schall József és Kapsza Miklós építészek közreműködésével. A kút ekkor került vissza eredeti helyére a Ferenciek terére.
"Ez az első kút, mely Pest város terein szobrászati művel ékesíttetett" - írta a Honművész c. újság annak idején. 
A szobor mögött a Királyi bérpalota. Ennek a helyén volt a Curia, azaz a legfelső bíróság épülete. Innen a mögötte lévő utca neve.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1992-től Ferenciek tere, 1690-ben Hatvaner Strsasse, Az 1700-as években Weisse Rosen Platz (Fehér Rózsa tér), 1730-tól Sebastien Platz (Sebestyén tér), 1788-tól Schlangen Platz, 1874-től Ferenciek tere, 1874-től az egyik része Kígyó tér, 1921-től Apponyi tér, 1953-tól Felszabadulás tér
  • Forrás: Fortepan.hu (136037), ADOMÁNYOZÓ:FORTEPAN/ALBUM020
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©