Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1960-as évek, Vörösmarty tér, 5. kerület

További információk a képhez

1960-as évek. Vörösmarty tér. Szemben a Pesti Vigadó hátulról. Jobbra a Vigadó utca.
A Vigadó hátoldalánál lévő telek még beépítetlen, viszont parkolónak megteszi. Még díszíteni is megpróbálták egy köztéri virágtartóval. Maga a hátoldal kiváló felület a reklámozásra. Később -többek közt- az ORI, azaz az Országos Rendező Iroda székháza épült ide. Korábban volt itt a Haas-palota, még korábban pedig a Pesti Városi Német Színház.
Az autók, az öltözködés és a hajviselet is érdekes lehet a mai szemeknek. A közvilágítási lámpák ezen változatára nem emlékszem. Olyan köztes megoldásnak tűnik a régi míves kandeláberek és a későbbi ostorlámpák között.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1926-tól Vörösmarty tér, 1920-tól újból Gizella tér, 1812-től Theátrom piatcza, 1830-as évektől : Harmincad tér (Dreysigstplatz), 1833-tól Játékszín tér, 1846-tól Német Színház tér (Deutsche Theaterplatz), 1850-től Színház tér (Theaterplatz), 1866-tól Régi Színház tér (Alte Theaterplatz), 1874-től Gizella tér, 1918-ban a Károlyi Mihály tér
 • Forrás: www.vezess.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (6)

Vajda János
Vajda János
Ezek a lámpák a '60-as évek szüleményei. Jobbára külvárosokban volt használatos, érdekes is, hogy itt is volt...
2013. június 26. 10:04
  Popovics András
  Popovics András
  Köszi!
  2013. július 10. 04:31
Egry Gábor
Egry Gábor
Az ORI Országos Rendező Iroda székháza épült idem72-73 ban.
2013. szeptember 01. 15:19
Fekete Géza
Fekete Géza
A Képcsarnok vállalat is ebben az épületben székelt .Igazgató Köteles et. volt
2013. november 07. 13:13
Tóth László
Tóth László
Egry Gábor úrnak, és aki még kíváncsi rá: a Vörösmarty tér 1. ( az úgynevezett: "Elizélt palota" ) 1970-ben már készen volt, és nyáron le is zajlott a 17 vállalat beköltözése.
2013. november 07. 22:12
Olsvay Endre
Az épületben volt még az Artisjus, az Orsz. Filharmónia, az Interkoncert, a Magyar Zeneművészek Szövetsége, valamint az ÁHZ (Állami Hangversenyzenekar), próbatermestül, egy időben a Corvina kiadó is, hát nem kisüzem volt, annyi szent.

A lámpákról még annyit: akkiori építésű lakótelepeken előszeretettel használták(a gombakalapos csonkakúp előtt), így a vidéki városokra igen jellemző volt, DE pl. a Vérmezőn a hetvenes évek közepéig voltak ilyen, a képen látható lámpák!!
2013. december 12. 03:10