Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1920-as évek, Calvin tér, 5.,és 8. kerület

További információk a képhez

1920-as évek, Calvin tér. Ez a kép megint egy csemege!
Hol is kezdjem? 
A Nemzeti múzeum a háttérben, de előtte nyitott a tér. Mellette balra a Múzeum utca és a Baross utca között a Pesti Hazai Első Takarékpénztár épülete, gyönyörű! A Baross utcából már ekkor is érkezik egy sínpár. Ez a 26-osé volt.
Valamint az Üllői útról jobbra is, és balra is, mert hogy ekkorra már a Ferenc József (később: Szabadság) híd is létezett már ugye 1896-óta.
A villamosok még az út (természetesen bal) szélén haladnak előre.
A tér közepét uralja az 1883-ban felavatott Ybl Miklós mű: a Danubius kút. Ybl kifejezetten ide terveze ezt a díszes szökőkutat.
Kandeláberek és gázlámpák bőven fellelhetők a téren.
A lovaskocsik, az automobilok, és a természetesen nyitott peronú villamosok balos közlekedés szerint kocognak a céljuk felé, mindezt persze kockakövön.
UI.: Semmi bajom a gördeszkásokkal és a kosarasokkal, meg azokkal sem, akik napjainkban(2013.09.17) körül mozogják a Danubius kutat, de ha már ennyi idő, ennyi munka és pénz árán újjá-építették a Kálvin teret, talán illett volna visszahelyezni valahova a térre eme csodaszép alkotást. Ugye nem csak én gondolom így?


Jelenlegi és régebbi nevei:

Kálvin tér, A 18. századtól Ketschkemeterplatz (Kecskeméti tér), Heu- und Borstenviehhändler Platz (Széna- és disznókereskedők tere), A 19. századtól Heumarkt (Széna piac), 1866-tól Heuplatz (Széna tér), 1874-től Calvin tér, 1953-tól újabb írás Szerint Kálvin tér

Érdemes utánanézni:

http://mno.hu/migr_1834/a-danubiuskut-tortenete-791726
  • Forrás: hampage.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Fekete Géza
Fekete Géza
A Danúbius kút áthelyezése szerintem helyes volt .A mai Kálvin tér és környéke már ellentmondásba kerülne a kúttal.
Annak kőrbe járhatósága ...A villamos és autóbusz forgalom miatt is elképzelhetetlen
2013. november 06. 21:13